Kulturhus på gang

Spirene

Sommeren 2011 ble Abels Hage anlagt som en temporær møteplass i Trikkesløyfa på John Colletts plass. Kaféen og bokhandelen, begge med tilholdssted i kinobyggets første etasje, var truet med nedleggelse. De som ønsket å beholde de to institusjonene ble oppfordret til å møte opp og plante sin stemme med blomster. Som følge av nabolagets initiativ ble kaféen bevart. Kafé Abel skulle få fortsette som et levende sentrum for lokalkultur med filmklubb, sangøvelser, musikkkvelder, quiz og treffsted for lokale grupper som Abels kule og Vannførelaget. Men bokhandelen mistet vi så definitivt.

Abels Hage ble jevnlig stelt og vannet av et lag av barn og voksne. Barn fra Ullevål skole fikk sin lille skolehage. Flere hundre barn tok oppdrag her i årene mellom 2011 og 2015, og ulike aktiviteter og arrangementer fant sted i Abels hage. I fire år, fra 2011 til 2014, var Colletts Gjestebud en omfattende nærmiljøfestival med kulturinnslag, musikk og markedsaktiviteter. Med Abels Hage ble den grønne gressplenen i Trikkesløyfa transformert til en blomstrende møteplass. Solsikkene på John Colletts plass, de sto der og vitnet om samhold og handling for plassen og huset.

Tanken om et kulturhus i Kinobygget sprang ut av dette miljøet. Universitetet sa opp leieavtalen i bygget i 2013 og det ble ledige lokaler. Blindern vel, Nordre Aker og beboere i nærmiljøet fikk i stand en avtale om kulturhus i andre og tredje etasje, med egen inngang fra baksiden av huset. Kulturenheten i bydelen skulle bevilge de nødvendige penger og stå for driften. Kontrakt ble undertegnet med bydelen. Opprettelsen av Abelloftet ble feiret med pomp og prakt på Colletts Gjestebud i august 2013.

Abelloftet ble raskt fylt av ulike tilbud, særlig for barn, men også noe for voksne. Det ble dans, musikk, teater, yoga, kunsthåndverk og mye mer. Lokalene ble også leid ut som selskapslokaler, til bursdager, konfirmasjoner osv. Etter noen måneder åpnet Abelloftet ungdomsklubb. Det ble innkjøpt møbler og kjøkkeninnredning. Klubben holdt møter to ganger i uka pluss en lørdag i måneden. Firmaet IClub ble engasjert  av bydelen som drifter av ungdomsaktiviteten i huset.

Arealet var lite, kun to større rom og noen smårom. Stedet ble likevel flittig brukt - det kunne være opptil 500 personer i aktivitet der gjennom en uke.

Nedturen

Våren 2016 kom nedturen. Gårdeier hadde i samråd med bydel Nordre Aker søkt Plan- og bygningsetaten om omregulering av hele andre og tredje etasje til kulturhus. Det varte og rakk med svaret. Det ble avslag, begrunnet med at huset manglet universell utforming med heis og toalett. 

Plan- og bygningsetaten kan ikke gi unntak for krav til heis og HC-toalett da vilkårene i plan og bygningsloven paragraf 31-2, fjerde ledd ikke er oppfylt.

Bydelen trakk seg ut av prosjektet og stengte virksomheten. Stemningen var temmelig opphetet i lokalmiljøet. Like før jul 2016 gikk ungdommene i protesttog til bydelshuset i Nydalen. Men bydelen hadde sagt sitt, det var ikke mulig å utrede kostnadene for en renovering av huset og prøve på nytt.  Stengningen skjedde først 1. juli året etter, midt på sommeren mens brukerne var på ferie. Men vi merket oss at Plan- og bygningsetaten var åpne for en ny søknad om kulturhus om kravene til universell utforming ble oppfylt. Slik lød den siste hilsen derfra:

Plan og bygningsetaten ser at beliggenheten til byggverket er godt egnet til publikumsrettet drift dersom tekniske krav for å ivareta tilgang til lokalene ivaretas. Plan-og bygningsetaten mener at dersom lokalene skal benyttes til lokalt kulturhus, må de utformes og tilrettelegges slik at flest mulig kan få tilgang til og delta i virksomheten, også de personer som har nedsatt funksjonsevne. Ved eventuell ny søknad anbefales det derfor å på nytt se på muligheten for å ivareta tekniske krav.

Lokalene ble stående tomme, og slik har de stått i over tre år, like til i dag. Det var som om hagen utenfor tok farge av den depressive tilstanden inne i huset. Ikke mer såing og planting om våren, ingen flere Colletts gjestebud. Plassen lå der ustelt med enkelte rester av fordums storhet og slik ligger den der fortsatt. Abels kafe fikk problemer med driften og måtte stenge en periode. Så åpnet den igjen under et annet navn, Hagebyen kafé, men det gamle liv og røre var forduftet og kafeen stenger for godt ved utgangen av 2019. Kafé Bicks forsøkte seg noen år i nabohuset, en trøst i nedturen, kaffe og enkle retter og en drifter som stod på for nabolagsfolk og studenter som stakk innom. Det var et lite kjellerrom der det var mulig å avholde møter og det var Bok på Bicks for fulle hus. Så forsvant Bicks også. En pizza-takeaway har overtatt lokalene.

Foreningen Colletts kulturhus

Foreningen Colletts kulturhus ble etablert i kjelleren på Bicks høsten 2017 for å gjenoppta kampen for kulturhuset og plassen. Vi har registrert oss som ideell forening og har fått støtte fra frivillighetsmidler og grønne midler i bydelen. Vi har arrangert åpne møter i nærmiljøet og vært impresario for større kulturarrangementer. Det første foregikk i Kinosalen på framleie fra menigheten, en kulturkveld i to deler, film først og så et variert program, dans, musikk, sang og et foredrag om en skøytetur over Bajkalsjøen. Vi tente fakler langsetter balustraden, det sto musikk ut av huset, en stor måne lyste over plassen. For en stakket stund var vi nøyaktig der vi ville være.

Så har det vært kulturkveld med Abelkoret og foredrag ved tidligere ambassadør Mona Brøther om situasjonen i Venezuela, også det i kinosalen. Deretter en kveld i Menighetshuset med foredrag om Russland med Morten Jentoft og en fiolinkonsert ved unge musikere. Det siste arrangementet var en konsert med Sølvguttene i Marienlyst skoles Aula. Gode besøkstall, høy stemning. Vi var i gang igjen for alvor.

Vi har stilt opp i på møter i bydel Nordre Aker, arrangert diskusjonsmøter på Seniorsenteret i Ullevål Hageby, vi har samarbeidet med velforeningene på Blindern og Ullevål, og vært til stede på nettet og på stands. Det er mye støtte og mange tanker fra nærmiljøet. Vi har samlet inn underskrifter for detaljregulering av Vestgrensa 2 til kulturhus og med et ønske om finansiell støtte fra Oslo kommune, dette i form av et borgerinitiativ som vi har oversendt til bystyret (se side 19).

Vi har ingen store penger å legge på bordet, men setter vår lit til et konstruktivt samarbeid mellom gårdeierne, kommunen, velforeningene og store aktører i bydelen.

Fakkeltog for Abelloftet
Blomster og grønnsaker, på dialogbenken i Abels Hage
Fullt hus på ungdomsklubben på Abelloftet