Det var Oslo kommune som avsto grunnen til huset og plassen, det var Oslo kommune som overtok kinoen i bygget og som senere satte det opp på sin gule liste for verdifulle kulturminner, og det er Oslo kommune som må komme på banen nå. Huset mangler detaljregulering som forsamlingssted og må utvirke en slik regulering. Det er hovedinnholdet i det borgerinitiativet vi nylig har sendt til Oslo kommune og som vi gjengir til slutt i dette heftet.
Oslo kommune må invitere eiere og interessenter til samtaler og sonderinger om framtidig driftsform og økonomisk modell. En stiftelsesmodell kan vise seg å bli den meste aktuelle og da med deltakelse fra eier, nabolag, næringsliv og institusjoner innenfor Oslo Science City.
Oslo kommune må se nærmere på muligheten av å kjøpe opp deler av huset og så samarbeide med eiere om renovering og tilrettelegging. Hagebybladet skriver på lederplass:
Vi mener partiene bør stå samlet om en løsning om fellesskapets beste. Hvis eierne ikke er villige til å strekke seg, så er det kanskje en idé at de selger bygningen. Ingen er tjent med at det unike bygget står tomt mens bydelen har et stort behov for kulturaktiviteter og tilbud for barn og unge. (Hagebybladet nr 4, 2019)
Opprop sendt til Oslo
Foreningen Colletts kulturhus opprettet i september 2019 et borgerinitiativ på minsak.no med krav om detaljregulering av Vestgrensa 2 til kulturformål og med ønske om kommunale bevilgninger til etablering og drift av et kulturhus i bygget. Responsen fra lokalmiljøet lot ikke vente på seg. I løpet av et døgn samlet vi inn de 300 underskriftene som kreves for at saken skal kunne tas opp til politisk behandling i kommunen. Vi takker for underskriftene og føler en sterk forpliktelse til å gå videre med oppropet inn mot de sentrale styringsorganene i Oslo kommune. Etter regelen for borgerinitiativ har kommunen 6 måneders behandlingstid, men vi håper på fortgang i prosessen. Her kommer oppropet.
Vi krever detaljregulering av bygget til kulturformål og allmennyttige formål!
Vestgrensa 2 er et signalbygg i Ullevål hageby med stor kulturhistorisk verdi. Bygningen har blant annet huset Ullevål kino, ungdomsklubb og aktiviteter for barn. Nåværende eiere har ønsket å gjøre om bygget til hybelhus, men folk i nærmiljøet har protestert, og Byantikvaren har heldigvis gått imot planene.
Det er et stort behov i lokalmiljøet for et forsamlingshus for kulturaktiviteter og tilbud til barn og unge. Bystyret må sørge for at de unike mulighetene som finnes i bygget ikke ødelegges for fremtiden ved å sørge for at Vestgrensa 2 detaljreguleres til allmennyttige formål og kulturformål. For å sikre etablering og drift, må det bevilges midler fra kommunen.
Bydelsutvalget i Nordre Aker vedtok enstemmig 7. februar 2019 støtte til å utnytte Vestgrensa 2 til lokalt forsamlingshus med ulike aktiviteter "i et område som i dag har få felles større møteplasser". Byantikvaren fraråder også i sin uttalelse av 15. februar 2019 planen om seksjonering til studenthybler: "Etter Byantikvarens vurdering bør en eventuell oppgradering av Ullevål kino ha som formål å styrke kino- og forretningsbyggets særpreg og dets kulturhistoriske funksjon som fellesskapsbygning." John Colletts plass der Vestgrensa 2 ligger, er utvalgt til "torg og møteplass" i kommunedelplanen og står foran en oppgradering til flere millioner kroner.
Vi mener plassen og bygningen må sees som en helhet, der aktiviteter på plassen og i bygget kan berike hverandre gjensidig og skape et levende bymiljø med rom for ulike kulturelle, ideelle og kommersielle aktiviteter. Å privatisere tilgangen til bygget, lukker mulighetene for dette. Vi ønsker ikke at private utbyggeres interesser skal få styre byutviklingen, men at politikerne gjennom regulering av plassen og bygningen, sikrer åpne planprosesser som ivaretar lokalmiljøets interesser og behov. Vi krever også at kommunen må sørge for lokalmiljøets behov for et møtested ved å bevilge penger til etablering og drift av kulturhuset.